Γιατί δεν βλέπουμε μαύρους κολυμβητές;
Οχι, δεν είναι η μάζα των οστών τους, ούτε το μυικό τους σύστημα. Είναι οι διακρίσεις που δεν επέτρεψαν στο νερό να μπει στην αθλητική κουλτούρα των μαύρων πληθυσμών

Γιατί δεν υπάρχουν μαύροι κολυμβητές; Γιατί ακόμα και χώρες με έντονο στοιχείο του μαύρου πληθυσμού, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, δεν έχουν μαύρους κολυμβητές; Και γιατί οι αφρικανικές χώρες δεν καταφέρνουν να διακριθούν; Κάποτε υπήρχε μία… θεωρία που έλεγε ότι η μάζα των οστών στους μαύρους ανθρώπους και το  μυικό τους σύστημα δεν τους καθιστούν ανταγωνιστικούς για κολύμπι. Αυτό φυσικά είναι λάθος.

Οι μαύροι δεν διακρίνονται στην κολύμβηση επειδή το σπορ δεν ανήκει στην αθλητική τους κουλτούρα. Και δεν ανήκει στην αθλητική τους κουλτούρα επειδή μέχρι πρόσφατα οι μαύροι ήταν αποκλεισμένοι από τις πισίνες. Για αυτό άλλωστε δεν βλέπεις μαύρους να παίζουν τένις ή γκολφ – οι Ουίλιαμς και ο Γουντς είναι τρανταχτές εξαιρέσεις. Το 70% του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει κολύμπι. Και μάλλον χρειάζεται ακόμα χρόνος προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο κατάλοιπο της ρατσιστικής στάσης που κρατούσε τους μαύρους μακριά από τις πισίνες.

Ο Κρος ήταν 59ος στους 59. Οταν επιτέλους τερμάτισε, ο πρώτος είχε χρειαστεί να τον περιμένει 17 δευτερόλεπτα! (Reuters)

Από την άλλη, δεν υπάρχουν και αφρικανικές χώρες που να διακρίνονται στην κολύμβηση. Δεν είναι λευκοί ή ασιάτες οι περισσότεροι κολυμβητές που εμφανίζονται στους δέκτες μας; Ναι. Και είναι λογικό αφού η κολύμβηση είναι ακριβό σπορ για μία αφρικανική χώρα που, αν μη τι άλλο, μπορεί και να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την έλλειψη νερού.

Και όμως, σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ένας αθλητής από την Αιθιοπία τα κατάφερε και πήρε την πρόκριση για το Ρίο.

Ο Ρόμπελ Κίρος Χάμπτε από την Αιθιοποία ήταν ένας από τους 59 κολυμβητές που έλαβαν μέρος στα 100 μέτρα ελεύθερο. Τερμάτισε τελευταίος και με τόση χρονική διαφορά από τον 58ο, ώστε χρειάστηκε να τον περιμένουν. O ιδιος υπενθύμισε ότι σε ολόκληρη την Αιθιοπία δεν υπάρχει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για να προπονηθεί.

Στο twitter βέβαια, είδαν και τα παραπανίσια κιλά του και ξεκίνησαν την πλάκα. Οχι όμως και οι θεατές του αγώνα που, ευτυχώς, τον αποθέωσαν. «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτή είναι η πρώτη μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευχαριστώ τον Θεό» δήλωσε. «Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό για τη χώρα μου. Γι’ αυτό επέλεξα την κολύμβηση. Ολοι στην Αιθιοπία, κάθε μέρα, τρέχουν. Δεν κολυμπούν. Αλλά εγώ ήθελα να γίνω κολυμβητής. Δεν με ένοιαζε σε ποια θέση θα τερματίσω». Τερμάτισε στη θέση που όλοι αναφωνούν «Αξιος!»

Πηγή

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό