Τι δεν γνώριζες για το ναυάγιο του Τιτανικού
12 γεγονότα για το πιο γνωστό ναυάγιο του κόσμου

Αν έχετε δει την ταινία «Τιτανικός», ίσως να πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με το πιο διάσημο ναυτικό ατύχημα. Ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο που θα μπορούσατε να μάθετε για αυτό το τραγικό ναυάγιο. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν γεγονότα που δεν αναφέρθηκαν στην ταινία και για αυτό οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν.

Για την ιστορία, ο «Τιτανικός» έκανε το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα έφτανε το πρωί της 16ης Απριλίου 1912. Ποτέ όμως δεν προσέγγισε εκεί. Οι 46.328 τόνοι του, κινούμενοι με μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων (46,5 χιλιόμετρα την ώρα), προσέκρουσαν σε έναν παγόβουνο ανοίγοντας ρήγμα περίπου 100 μέτρων. Η βύθιση ήταν ταχύτατη. Οι σκηνές τις τελευταίες 2 ώρες πριν από την εξαφάνισή του δραματικές. 1178 διαθέσιμες θέσεις στις ναυαγοσωστικές λέμβους, 2224 επιβάτες καταστρώματος. 1503 άτομα ποτέ δεν είδαν ξανά τον έναστρο ουρανό εκείνης της νύχτας. Το ναυάγιο εντοπίστηκε την 1η Σεπτέμβρη του 1985, σε βάθος 4 χιλιομέτρων, σπασμένο σε δύο κομμάτια.

1) Μια πρόβα ατυχήματος είχε προγραμματιστεί να γίνει την ημέρα πριν βυθιστεί το πλοίο, έτσι ώστε όλοι οι επιβάτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε μια τέτοια δυσάρεστη περίπτωση. Μια πρόβα όμως, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

2) Θυμάστε η σκηνή στην ταινία όπου οι μουσικοί συνέχισαν να παίζουν καθώς το πλοίο βυθιζόταν; Αυτό συνέβη πραγματικά. Οι μουσικοί του πλοίου συνέχισαν να παίζουν για ώρες καθώς το πλοίο βούλιαζε.

3) Ο Milton Hershey, ο ιδρυτής της σοκολατοβιομηχανίας Hershey, είχε εισιτήριο για να ταξιδέψει με τον Τιτανικό, αλλά το ακύρωσε λόγω μιας επαγγελματικής συνάντησης.

4) Ένας Ιάπωνας επιζών κατηγορήθηκε ως δειλός όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία, επειδή δεν πέθανε με τους υπόλοιπους επιβάτες.

5) Τα 4 φουγάρα του Τιτανικού ήταν ένα τέχνασμα. Μόνο 3 από αυτά λειτουργούσαν. Το τέταρτο υπήρχε μόνο για να κάνει την εικόνα του πλοίου πιο εντυπωσιακή.

6) Ο προϋπολογισμός για την ταινία «Τιτανικός» ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερος από τα χρήματα που κόστισε η κατασκευή του πλοίου.

7) Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό ξεκίνησε το ταξίδι του γύρω στο 1000 π.Χ..

8) Ένα πλοίο, το Καλιφόρνια, ήταν πολύ κοντά στον Τιτανικό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην διάσωση των επιβατών, αλλά λόγω καθυστέρησης στην επικοινωνία, δεν μπόρεσε να φτάσει έγκαιρα.

9) Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου, ο Baker Charles Joughin, επέζησε από το παγωμένο νερό της θάλασσας, επειδή το άφθονο αλκοόλ που είχε καταναλώσει το μοιραίο βράδυ, κράτησε τα όργανα του σε εγρήγορση για 2 ώρες, μέχρι που τον διέσωσαν.

10) Ο Τιτανικός είναι το μοναδικό υπερωκεάνιο που βυθίστηκε ποτέ από παγόβουνο.

11) Οι περισσότερες σωστικές βάρκες που υπήρχαν στο πλοίο δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί και δεν είχαν δοκιμαστεί στη πράξη. Οι σωστικές βάρκες που υπήρχαν θα έφταναν για όλους αν ήταν όλες λειτουργικές.

12) Το πολύνεκρο ναυάγιο θα είχε αποφευχθεί αν κάποιος είχε αντιληφθεί το μοιραίο παγόβουνο 30 δευτερόλεπτα πριν το δει ο καπετάνιος. 30 δευτερόλεπτα! 30 δευτερόλεπτα που έκαναν τη διαφορά ανάμεσα σε μια παρ” ολίγον και σε μια τρομερή τραγωδία.

Πηγή

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό