10 πράγματα που νοσταλγούμε από την παλιά, καλή, Α’ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου
Ο Σαραβάκος, ο Μαύρος, ο Αναστόπουλος και -φυσικά- ο Χατζηπαναγής είναι μερικά από αυτά

Βρείτε έναν άνθρωπο που θα σας πει πως είναι ευχαριστημένος από την Σούπερ Λιγκ. Αν τον ανακαλύψετε, φωνάξτε κάποιον γιατρό να τον εξετάσει. Προφανώς ο άνθρωπος δεν είναι καλά και χρήζει ψυχιατρικής γνωμάτευσης. Παρά το… extreme make over που εξαντλήθηκε στο να αλλάξουμε όνομα στο πρωτάθλημα και να εισάγουμε παράξενους όρους (όπως κεντρική τηλεοπτική διαχείριση) η παλιά, καλή Α’ Εθνική λείπει. Λείπει πολύ. Όχι, αναγκαστικά, επειδή βλέπαμε καλύτερη μπάλα, αλλά επειδή είχε αυτά τα… κάτι που την έκαναν διαφορετική.

1. Ματς την Κυριακή το μεσημέρι

1. Ματς την Κυριακή το μεσημέρι

Γλίτωνες από ανασφάλειες κι ερωτήματα όπως το «πότε παίζουμε»; Ή αν προλαβαίνεις να διαβάσεις. Με σχεδόν όλα τα ματς της αγωνιστικής προγραμματισμένα για την Κυριακή το μεσημέρι, το υπόλοιπο πρόγραμμα έβγαινε αβίαστα. Ξεκινάς με καφέ με τους κολλητούς, ανηφόριζες ή κατηφόριζες με τα ΜΜΜ μέχρι το γήπεδο, έτρωγες το βρώμικό σου, εφοδιαζόσουν με πασατέμπο και… τέλος. Μετά το ματς είχες μπροστά σου μπόλικες ώρες για να διαβάσεις για να αφιερώσεις στην ανάλυση του αγώνα.

2. Η αθλητική Κυριακή

Τότε είχε νόημα και ουσία. Χωρίς ίντερνετ και κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, απλά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μάθεις τι έχει γίνει στα άλλα γήπεδα. Εκτός κι αν είχες το τίμιο, το παραδοσιακό τρανζιστοράκι. Το απαραίτητο αξεσουάρ (μετά το αφρολέξ για τα τσιμέντα). Ωστόσο οι πιο σκληροί κι αμετανόητοι αρνούνταν να ακούσουν την εξέλιξη των άλλων αγώνων! Πεισματικά έκλειναν τ’ αυτιά τους ακόμη και τη στιγμή που ακουγόταν από τα μεγάφωνα κάτι του στυλ «τα ωρολόγια Citizen σας ενημερώνουν τα αποτελέσματα ημιχρόνου…», μόνο και μόνο για να μην φάνε σπόιλερ μέχρι να κάτσουν στην πολυθρόνα το βράδυ.

3. Μετακινήσεις οπαδών

3. Μετακινήσεις οπαδών

Ξεκινάμε δυναμικά και μια μεγάλη αλήθεια. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με το διπλό μέσα στο σπίτι των «αλλόθρησκων». Εκείνο το οργασμικό συναίσθημα που σου δημιουργούσε ο συνδυασμός των αναθυμιάσεων (προϊόν στριφτοχειροτεχνίας) στο λεωφορείο με τα καπνογόνα της αστυνομίας και το natural high feeling του γκολ στο 90’ που θα γίνει σύνθημα και θα σε κρατήσει σε όλο το ταξίδι της επιστροφής. Όταν όλα αυτά είναι παρελθόν, συνειδητοποιείς ότι σου λείπει ακόμη και το αντίθετο. Το να έρθουν οι «αλλόθρησκοι» δηλαδή και να σκοράρουν. Να βλέπεις τις αντίπαλες φανέλες να πανηγυρίζουν και να αρνείσαι να το πιστέψεις, μέχρι τη στιγμή που φτάνει στ’ αυτιά σου από απέναντι εκείνο το μακρόσυρτο «γκοοοοοολ», το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ό,τι αρνούνται τα μάτια σου. Τον ήπιαμε από τους κωλόφαρδους πάλι… Α, γκολ φωνάζαμε τότε ακόμη κι αν ήταν αγώνας μπάσκετ…

4. Η ΕΠΑΕ

Όταν λέμε ΕΠΑΕ, δεν εννοούμε φυσικά το συνδικαλιστικό όργανο των ομάδων. Η νοσταλγία αφορά τους ανθρώπους-εκπροσώπους των ΠΑΕ και τις γόνιμες συζητήσεις τους για το καλό του ποδοσφαίρου μας. Κι επειδή εάν αρχίσουμε να αραδιάζουμε ονόματα επιφανών ποδοσφαιρανθρώπων θα αδικήσουμε οπωσδήποτε κάποιους λησμονώντας τους, θα περιοριστούμε σε έναν και μόνο που όμως κάνει για χίλιους. Τον ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ (μάθετέ το επιτέλους μειράκια, δεν ήταν πρόεδρος) του Εδεσσαϊκού, στο πρόσωπο (ή μάλλον στη γλώσσα) του οποίου βρισκεται ολόκληρη η ιστορία του ποδοσφαίρου μας.,

5. H βαθμολογία 2-1-0

5. H βαθμολογία 2-1-0

Αν έχετε γεννηθεί τέλη του 20ού ή αρχές του 21ου να χαίρεστε τα πολλά χρόνια (πολύ περισσότερα από εμάς τους πεπαλαιωμένους) [που σας απομένουν. Ωστόσο εμείς οι παλαίουρες έχουμε ένα πλεονέκτημα. Προλάβαμε την εποχή που η νίκη έδινε δύο βαθμούς και η ισοπαλία έναν. Τότε δηλαδή που το κλισέ «μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις» είχε πραγματικό νόημα. Ενώ τώρα το βλέπεις να γράφεται και απορείς πώς στο καλό γίνεται να χωρίσεις 3 βαθμούς στη μέση. Τι στο διάολο, από ενάμισο (sic) θα πάρει η κάθε ομάδα; Λες και ο κανονισμός άλλαξε με υπόδειξη Μπαμπινιώτη για να δούμε ποιος τα σπικάρει σωστά τα ελληνικά.

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό