Κορίτσια στον  Ήλιο (1968)
Δείτε την online την ταινία που πρωτακούστηκε η ατάκα "στάσου μύγδαλα" και πλαισιώνεται από την υπέροχη μελωδία του Ξαρχάκου "Ένα πρωϊνό"

Παρακολουθήστε την ταινία

Ρομαντικό δράμα - IMDB: 7,1/10

Λίγα λόγια

Λίγα λόγια

Τα "Κορίτσια στον Ήλιο" είναι μία ταινία παραγωγής Κλέαρχου Κονιτισιώτη, του 1968, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η μουσική της ταινίας, γράφτηκε από τον Σταύρο Ξαρχάκο και το κύριο τραγούδι της ταινίας "Ενα πρωϊνό" αποτελεί μέχρι και σήμερα, μία από τις ομορφότερες και πιο πετυχημένες μελωδίας της Ελληνικής μουσικής

Η δε ατάκα του Γιάννη Βόγλη, "στάσου μύγδαλα", που ακούστηκε στην ταινία, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στην αργκό της Ελληνικής κοινωνίας.

Πλοκή

Η νεαρή αγγλίδα τουρίστρια Άναμπελ (Αν Λόνμπεργκ), που περνά τις διακοπές της σε ένα παραλιακό ελληνικό χωριό, συναντά έναν αγροίκο βοσκό (Γιάννης Βόγλης) που με νοήματα προσπαθεί να της δώσει να καταλάβει πως δεν υπάρχει λόγος να τον φοβάται. Της προσφέρει μερικά αμύγδαλα, εκείνη το βάζει στα πόδια κι ο βοσκός τρέχει πίσω της. Οι αρχές της περιοχής, νομίζοντας ότι την έχει βιάσει, τον συλλαμβάνουν και τον κλείνουν στο κρατητήριο. Η Άναμπελ μάταια προσπαθεί να πείσει τον ενωμοτάρχη και τη γυναίκα που εκλήθη ως μεταφράστρια, ότι δεν συνέβη τίποτα κακό. Όταν τελικά εκείνος αφήνεται ελεύθερος, η κοπέλα έχει ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα, κι ο βοσκός δεν αργεί να την ακολουθήσει. Τη βρίσκει και περνά μαζί της μια υπέροχη βραδιά, αλλά η Άναμπελ πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα της κι ο άδολος έρωτας, που έλαμψε για λίγο, θα μείνει χωρίς επαύριο.

Trivia

- Η ταινία γυρίστηκε στην Άνδρο και στη Σαλαμίνα.

- Αν και ήταν ασπρόμαυρη, υπάρχει ένα μικρό τμήμα της με έγχρωμη προσθήκη αρχικού σταδίου και ελαφρώς έγχρωμη εικόνα με κοκκινωπή απόχρωση.

- Ήταν η επίσημη ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1969.

- Συνολικά έφτασε τα 186.109 εισιτήρια (38η / 99).

- 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968 (καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, μουσικής, β' ανδρικού ρόλου και ειδική μνεία β' ανδρικού ρόλου).

- Υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας 1969.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά!