Γιατί οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι κάνουν με διαφορετικό τρόπο τον σταυρό τους;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι Ορθόδοξοι σχηματίζουν έτσι τα δάχτυλα του δεξιού χεριού για να κάνουν τον σταυρό τους; Και γιατί οι καθολικοί το κάνουν με διαφορετικό σχηματισμό;

Ορθόδοξοι

Ορθόδοξοι

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ενώνουν τα τρία πρώτα δάχτυλα και τα άλλα δύο ακουμπούν στη παλάμη, όπως στο παραπάνω σχήμα. Τα τρία ενωμένα δάχτυλα αντιπροσωπεύουν την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο πνεύμα). Τα άλλα δύο που ακουμπούν στη παλάμη αντιπροσωπεύουν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, την Ανθρώπινη και την Θεϊκή.

Καθολικοί

Καθολικοί

Οι Καθολικοί Χριστιανοί ενώνουν τον αντίχειρα με τον διπλανό από το μικρό δάχτυλο και τα άλλα τρία μένουν πάνω, όπως στο παραπάνω σχήμα. Τα τρία κάτω δάχτυλα, αντιπροσωπεύουν και εδώ την Αγία Τριάδα και τα δύο που τοποθετούνται όρθια, τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού. Αλλά αν τα δείτε ξεχωριστά: 

- Ο δείκτης είναι σαν το γράμμα I.

- Ο μεσαίος, σχηματίζει το γράμμα C.

- Ο μικρός και ο παράμεσος σχηματίζουν το γράμμα X.

- Ο μεγάλος σχηματίζει και αυτός το γράμμα C.

Ολα μαζί σχηματίζουν το Χριστόγραμμα "ICXC" που αποτελεί μία σύντμηση της λέξης "IHCOYC XPICTOC"

Να ξεκαθαρίσουμε, πως εδώ είδαμε μόνο τον συμβολισμό του κάθε σχήματος και όχι αν κάποιο είναι σωστό ή όχι. Αυτό είναι άλλο θέμα και καθαρά υποκειμενικό, ανάλογα με τη σκοπιά που το βλέπει κανείς. 

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό