Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Περίπου το 20% της κατανάλωσης ενός οχήματος οφείλεται στην αντίσταση κύλισης

Η φροντίδα και η χρήση σωστών πιέσεων στα ελαστικά, δεν επηρεάζουν μόνο την ασφάλειά μας στο δρόμο αλλά και την κατανάλωση. Μπορεί ελαστικά και κατανάλωση να μη φαίνεται πως έχουν άμεση σχέση, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια, η μείωση της εκπομπής ρύπων προς την ατμόσφαιρα, δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα και τον τρόπο που πατάμε το γκάζι, αλλά και από την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, κυρίως αναφορικά με τις πιέσεις τους, ανά πάσα στιγμή.

Ας δούμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, έχοντας τη βοήθεια της Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα. 

Όπως έχουν δείξει έρευνες, περίπου το 20% της κατανάλωσης ενός οχήματος οφείλεται στην αντίσταση κύλισης, δηλαδή στην αντίσταση που προκαλούν τα ελαστικά κατά την κίνηση στο δρόμο. 

Συγκεκριμένα, καθώς το πέλμα των ελαστικών έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα, κατά τη διάρκεια κάθε περιστροφής παραμορφώνεται.  Αυτή η παραμόρφωση οδηγεί σε υπερθέρμανση του ελαστικού, δηλαδή σε απώλεια ενέργειας υπό τη μορφή θερμότητας, και αυτή η διαδικασία συνιστά, κατά 90%, την αντίσταση του ελαστικού στην κύλιση. 

Όσο αυξάνεται η αντίσταση στην κύλιση, τόσο αυξάνεται και η απαιτούμενη ισχύς για την κίνηση του αυτοκινήτου, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Εφόσον λοιπόν τα ελαστικά έχουν μικρότερη αντίσταση, τότε αυτόματα μειώνεται η κατανάλωση. 

Οι εταιρίες κατασκευής ελαστικών δεν έχουν μείνει αμέτοχες σε αυτή την προσπάθεια, εξελίσσοντας τα πράσινα ελαστικά και χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν χαμηλή αντίσταση στην κύλιση, πετυχαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια, μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος. 

Οι επιδόσεις του ελαστικού όσον αφορά στην αντίσταση κατά την κύλιση, αποτυπώνονται στην ευρωπαϊκή ετικέτα που διαθέτει κάθε καινούριο ελαστικό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κάθε καταναλωτής να πάρει  την καλύτερη απόφαση για τις ανάγκες του.

Ακόμη, ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτή τη διαδικασία είναι το διάγραμμα στην ετικέτα που δείχνει τις επιδόσεις ενός ελαστικού στην κατανάλωση καυσίμων. Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα βαθμολογείται από A (το πιο αποτελεσματικό) έως G (το λιγότερο αποτελεσματικό) και λόγω αυτής, μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και €300 κατά τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.  

Αυτό συμβαίνει καθώς για οδήγηση με 80 χιλιόμετρα/ώρα, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά βαθμολογίας A, καταναλώνει κατά 7,5% λιγότερα καύσιμα από ένα αυτοκίνητο με τέσσερα ελαστικά βαθμολογίας G. Σημειώνεται, πως τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, ή τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά οι διαφορές στις επιδόσεις είναι αποδεδειγμένες.

Πηγή

Stay tuned... Τα πιο ξεχωριστά άρθρα στον τοίχο σου!

Μπες στην ομάδα μας και φτιάξε το δικό σου άρθρο, λίστα, poll, quiz ή δείξε ενδιαφέροντα video και φωτογραφίες

Μπες στην ομάδα μας

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του Bites.Gr

Αν θέλετε να υποστηρίξετε τη λειτουργία του Bites.Gr, επιλέξτε να κάνετε την αγορά σας σε κάποια από τις φιλικές εταιρίες μέσω των παρακάτω συνδέσμων:
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.

Θα σου αρέσουν και αυτά

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά!

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;