35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής
Όλα ξεκίνησαν το 1922, όταν οι κάτοικοι της Περάμου της Μ.Ασίας διώχθηκαν από το τόπο τους στιβαγμένοι σε καϊκια. Οικογένειες χώρισαν σε μια στιγμή. Άλλοι «βγήκανε» στη Πέραμο της Καβάλας κι άλλοι στα μέρη της Αττικής, ψάχνοντας να βρουν μέρος να εγκατασταθούν.

Επειδή, λόγω παράδοσης οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, το μέρος το οποίο προτιμήθηκε ήταν η σημερινή Νέα Πέραμος, στο οποίο κατέληξε μετά από πολλή σκέψη μια επιτροπή από τους τότε Περαμιώτες, η οποία και δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό. Να βρουν δηλαδή το τόπο που θα στεγάσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή.

Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε από την τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά τον Σεπτέμβρη του 1922 στην τότε Κούλουρη της Σαλαμίνας μέχρι να δημιουργηθεί ο συνοικισμός και το 1925, άρχισε η σταδιακή στέγασή τους στον συνοικισμό, όταν ακόμα αυτός ήταν μισοτελειωμένος. Στον οικισμό αυτό εγκαταστάθηκαν στα έτοιμα σπίτια Περάμιοι, αλλά και άλλοι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και τις Μ. Ασίας.

ο πρώτο σχολείο ήταν μια ξύλινη παράγκα, το οποίο χρηματοδότησε ο τότε πρωθυπουργός Θ. Πάγκαλος. Το σχολείο λειτουργούσε τις Κυριακές ως εκκλησία, ώσπου με διάφορες δωρεές χτίστηκε η εκκλησία. Στην εκκλησία με περηφάνια μεταφέρθηκε η εικόνα του Άι-Γιώργη από τη Πέραμο της Μ. Ασίας, την οποία έκαψαν οι Τούρκοι.

Το 1928 ο οικισμός αναγνωρίστηκε επίσημα και εντάχθηκε στον δήμο Μεγαρέων ενώ ένα χρόνο μετά, το 1929, έγινε κοινότητα.

Σήμερα, η Νέα Πέραμος Αττικής, είναι μια παραθαλάσσια πόλη, γραφική, γαλήνια και πολύ όμορφη.

Με μόλις 35 χιλιόμετρα να την χωρίζουν από την Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία ευχάριστη κοντινή απόδραση από την καθημερινότητα.

Η πόλη- που κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για νυχτερινή διασκέδαση και εξορμήσεις πολλών Αθηναίων – παρά την κρίση προσπαθεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα της.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στις πευκόφυτες παραλίες και τα γραφικά ταβερνάκια που θυμίζουν ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου, σφύζει από ζωή.

Η Νέα Πέραμος που φημίζεται για τα περίφημα όστρακα της, ονομάζεται και Μεγάλο Πεύκο.

Είναι μια προσωνυμία η οποία επικράτησε εξαιτίας ενός μεγάλου πεύκου, όπου συνήθιζαν να δίνουν ραντεβού οι κάτοικοι των Μεγάρων. Ήθελαν έτσι να μαζεύεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τους ληστέψουν στον δρόμο προς την Αθήνα.

Αξίζει να επισκεφτείτε στη Νέα Πέραμο το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Πέτκα. Πρόκειται για ένα πέτρινο ελαιοτριβείο επιφάνειας 144 τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Περάμου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 368.

Το κτίριο κτίσθηκε το 1933 από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Πέτκα για την κάλυψη των αναγκών των 250 προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν το 1924 στην περιοχή μετά τη συνθήκη της ανταλλαγής πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραχώρησε στους Περαμιώτες πρόσφυγες γη για την κατασκευή σπιτιών καθώς και 3.000 ελαιόδεντρα με ετήσια παραγωγή περίπου 35 τόνους ελιάς. Το 1993 οι κληρονόμοι του Νικολάου Πέτκα δώρισαν το ακίνητο στο Σύλλογο Περαμίων – Κυζικηνών για την στέγασή του. Με ενέργειες του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών ανακαινίστηκε το ελαιοτριβείο σε χώρο μουσείου με σεβασμό πάντα στην ιστορία και την παράδοση του.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο όπου εκτίθεται ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείου αναπαλαιωμένος προκαλώντας μνήμες στους επισκέπτες του.

Videos: Η ιστορία της Νέας Περάμου Αττικής

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό